ФИФПРО и ФИФА потпишаа договор за соработка , со кој се одобрува апликација за паметен телефон што ќе им овозможува на професионалните фудбалери анонимно да пријавуваат наместени натпревари.
Апликацијата ,,Red Button” е во целосна сопственост на FIFPRO и ќе биде дистрибуирана на глобално ниво до играчите преку нејзините национални здруженија(синдикати) на играчи. Всушност тоа е надополнување на постојните доверливи платформи за известување кои веќе се воведени од ФИФА вклучувајќи ја и апликацијата за интегритет, како и другите механизми за известување кои се достапни на национално и на меѓународно ниво.
Според договорот ФИФА ја призна апликацијата „Red Button“ и нејзиниот оддел за посебен интегритет како валидна алатка за известување. ФИФА ќе ги испитува доверливите информации обезбедени преку апликацијата „Red Button“ дистрибуирани од ФИФПРО.
Можноста да се пријави анонимно наместени натпревари ќе помогне во заштитата на професионалните фудбалери загрижени за можните последици по нивната кариера и личната безбедност. Апликацијата „Red Button“ е направена со технологија што гарантира дека нема да остави никаква трага од испратениот извештај на нивните паметни телефони. Апликацијата исто така им дава можност на играчите да ги остават своите информации за контакт за да можат луѓето задолжени за тоа да ги контактираат.
Според Европол фудбалот е спорт кој најчесто е мета на меѓународен организиран криминал.Неодамнешен извештај наведува дека организираниот криминал користи цела низа различни пристапи за да се обиде да се инфилтрира во фудбалот.
Рој Вермер директорот за правни работи на ФИФПРО рече:Задоволни сме што ФИФА се согласи да ја одобри апликацијата „Red Button“ што ФИФПРО ја става на располагање на професионалните фудбалери преку нашите здруженија на играчи. Убедени сме дека тие ќе ја зајакнат врската помеѓу фудбалот и властите во борбата против наместените натпревари. Бидејќи играчите се соочуваат со дисциплинска постапка затоа што не го пријавиле своето знаење за можно местење на натпревари, мора да има начин да се стори тоа без да се плашат дека се изложуваат на ризик самите себе, како и нивните семејства и кариерата. Апликацијата „Red Button“ ја обезбедува оваа можност и ќе им помогне на играчите да преземат одговорност без ризик.
Оливер Џаберг заменикот главен службеник за правни работи и директор за интегритет и анти-допинг во ФИФА рече:Заштитата на интегритетот на фудбалот и обезбедувањето сите учесници да можат да играат во безбедна средина е врвен приоритет за ФИФА. Оваа нова соработка со FIFPRO и нивната апликација „Red Button“ ќе им обезбеди на играчите уште една важна и лесна платформа за доверливо да ги пријават сите проблеми што ги имаат, како и надградба на постојните платформи за известување.

https://www.fifpro.org/en/rights/match-fixing/the-red-button-app-explained