Прекин поради коронавирус: остар пораст кај играчите кои пријавуваат симптоми на депресија

Бројот на професионални фудбалери кои известуваат за симптоми на анксиозност и депресија, нагло се зголеми откако мерките за намалување на ширењето на коронавирусот Ковид-19 предизвикаа прекинување на професионалните фудбалски активности, покажа истражувањето на ФИФПРО и медицинскиот центар на Амстердам.

Имено, двојно е зголемен процентот на професионални фудбалери кои пријавуваат симптоми на депресија.

Помеѓу 22 март и 14 април, ФИФПРО и придружните национални здруженија на играчи анкетирале 1.602 професионални фудбалери во земји кои спровеле драстични мерки за да го содржат ширењето на коронавирусот, како што е масовната затвореност во домот. Во истражувањето учествуваа 1.134 машки играчи со средна возраст од 26 години и 468 женски играчи со средна возраст од 23години.
Дваесет и два проценти од женските играчи и 13 проценти од машките играчи пријавиле симптоми во согласност со дијагнозата на депресија. Осумнаесет проценти од жените и 16 проценти од мажите пријавиле симптоми во согласност со дијагноза на генерализирана вознемиреност. (Во повеќето научни истражувања, поголем број жени од мажи пријавуваат симптоми на депресија и вознемиреност.)

Процентот на играчи кои пријавуваат симптоми е значително поголем кај оние кои се загрижени за својата иднина во фудбалската индустрија, покажа истражувањето. Во одделно истражување на 307 играчи, со слична средна возраст, во декември и јануари – пред да бидат прекинати повеќето фудбалски натпревари – 11 проценти од женските играчи и шест проценти од машките играчи пријавиле симптоми во согласност со дијагноза на депресија.

 

„Одеднаш младите мажи и жени спортисти треба да се справат со социјална изолација, суспендирање на нивниот работен живот и сомнежи за нивната иднина“
– од д-р Винсент Готбергер, главен медицински директор на ФИФПРО

 

„Овие бројки покажуваат дека има нагло зголемување на играчите кои страдаат од симптоми на анксиозност и депресија откако коронавирусот го затвори професионалниот фудбал и се плашам дека тоа е случај и за целото општество да се соочи со досега невиден итен случај заради„ Ковид-19 “ “, Рече главниот директор на медицината на ФИФПРО, д-р Винсент Готбергер.

„Во фудбалот, одеднаш младите мажи и жени спортисти мора да се справат со социјална изолација, суспензија на нивниот работен живот и сомнежи за нивната иднина. Некои можеби не се доволно опремени да се спротивстават на овие промени и ние ги охрабруваме да побараат помош од личност во која веруваат или од професионалец за ментално здравје“.

Играчите беа анкетирани во Австралија, Белгија, Боцвана, Данска, Англија, Финска, Франција, Ирска, Малта, Холандија, Нов Зеланд, Норвешка, Шкотска, Јужна Африка, Швајцарија и САД.

 

Повеќе од 75 проценти од анкетираните играчи изјавиле дека имаат пристап до доволно ресурси и поддршка за нивното ментално здравје. Повеќето здруженија на играчи во испитаните 16 земји обезбедуваат поддршка за ментално здравје за играчи, како линија за помош и пристап до обучени советници.

 

Од појавата на коронавирус, ФИФПРО и здруженијата на играчи им даваат совет на играчите да се грижат за нивното ментално здравје.
„Позитивно е дека мнозинството играчи што ги анкетиравме знаат дека имаат некаде да се обратат доколку имаат проблеми со менталното здравје“, рече д-р Готбергер. „Ова покажува дека професионалниот фудбал е повеќе свесен од кога и да е за важноста на менталното здравје“.

Претходните истражувања на ФИФПРО покажаа дека фудбалерите се подеднакво подложни на проблеми со менталното здравје како општата популација. ФИФПРО работи на пакет-алатки за ментално здравје за 65 здруженија на играчи поврзани, кои ќе им обезбедат основна примарна грижа за фудбалери на кои им е потребна поддршка. Алатките ќе бидат дистрибуирани во наредните месеци.

 

„Овие нови бројки се исклучително загрижувачки и сочувствуваме со сите играчи кои се борат со нивното ментално здравје“, рече генералниот секретар на ФИФПРО, Jonонас Баер-Хофман. „Ние сме охрабрени од огромната работа што ја прават нашите здруженија на играчи за играчи за да го свртиме вниманието на менталното здравје и ќе продолжиме да ги поддржуваме таму каде што е можно во оваа витална работа.

 

„Важно е да не ги задржувате чувствата внатре во себе. Навистина помага ако ги споделите со некого “
– од Луси Бронз, Англија, играч на Олимпик Лион и член на Глобалниот совет на играчи на ФИФПРО.

 

„Овие наоди исто така потенцираат колку е важно што учесниците во фудбалот работат заедно во овие неизвесни времиња со склучување колективни договори кои ја одржуваат социјалната стабилност и го ослободуваат притисокот за сите вработени во индустријата, вклучително и играчите“.

Капитенот на Јувентус, Џорџо Киелини и дефанзивецот на Олимпик Лион, Луси Бронз, членови на Глобалниот совет на играчи на ФИФПРО, ги повикаа своите колеги професионални фудбалери да се поддржуваат едни со други за време на пандемијата.

 

„Многу е важно фудбалерите, како семејствата и другите заедници, да се грижат едни со други за време на ова тешко време со тоа што ќе останат во контакт преку телефон или видео-повици“, рече Кјелини. „Бидете во контакт со соиграчите, особено ако мислите дека можат да бидат депресивни или вознемирени. Да го задржиме тимскиот дух силен дури и кога нема фудбал “.

„Загрижувачко време е за сите и во однос на безбедноста на работните места, многу фудбалери се во несигурна позиција“, рече Бронз. „Ако имате тешко време ментално за вашето здравје или за вашата работа, разговарајте со личност во која имате доверба или со професионалец за ментално здравје. Важно е да не ги задржувате чувствата внатре во себе. Навистина помага ако ги споделите со некого “.